Insights
Mültecilerin Güncel Sorunları Nelerdir?
By
Bert Dean
GAM’ın youtube kanalında yapılan yayında mültecilerin güncel olarak hangi sıkıntılarla mücadele ettikleri konuşuldu. Teoriden ziyade pratiğin nasıl işlediğini görmek için güzel bir yayın oldu bence. Bu yazımda bu yayında değinilen noktaları kısa cümleler halinde özetlemek istedim. Konuşmayı iki başlığa bölmek gerekirse birinci bölümde Covid-19 salgını sebebiyle karşılaşılan sıkıntılardan ikinci bölümde ise Türkiye-Yunanistan sınırında yaşanan olaylardan kaynaklanan sıkıntılar konuşuldu.
COVİD-19 SALGINI NEDEİYLE MÜLTECİLERİN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR:
Mülteciler geçimlerini daha çok günlük işlerle karşılamaktadırlar. Bundan dolayı ek bir birikimleri olmadıkları için elektrik faturalarının ertelenmesi tamamen bir çözüm değildir.
EBA üzerinden devam eden uzaktan eğitime erişimleri son derece kısıtlı. Çoğu mülteci internet ve bilgisayar imkânına sahip değiller. Sahip olsalar bile yeterli dil desteği olmadığı için erişim konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar.
Mülteciler günlük işlerde çalıştıkları ve şu anda para kazanamadıkları için en önemli ihtiyaçları gıda alışverişidir. İkinci olarak ise ev kiralarını ödemekte zorlanıyorlar. Mültecilere gıda ve hijyen paketi yardımları daha çok yapılmalıdır.
Coronavirüs sebebiyle mülteciler unutulmuş durumda. Yeteri kadar konuşulmuyorlar.
TÜRKİYE-YUNANİSTAN SINIRINDA YAŞANAN OLAYLARDAN SONRA MÜLTECİLERİN KARŞILAŞTIKLARI SIKINTILAR
Sınır kapısına giden mültecilerin %70’ini Afganlılar oluşturdular. Bunun sebebi Suriyeli mültecilerden sonra ikinci büyük mülteci grubunu oluşturan Afganlıların imkânlardan yeteri kadar faydalanamamalarıdır. Sınırda bekleyen mülteciler COVİD-19 salgınından sonra Göç İdaresi Müdürlüğü’nce 9 farklı ildeki kamplara yerleştirildiler.
Kamplara yerleştirildikten sonra bu kişilerle sağlıklı bir iletişim kurulamadı ancak resmi açıklamaya göre herhangi bir COVİD-19 vakasına rastlanmadı. Ancak görüştüğümüz doktorlardan aldığımız bilgilere göre ise rastlandığı yönünde.
Sınır kapısına gidip salgından önce dönen mülteciler ise hak durumlarında herhangi bir kaybın olmayacağı söylendi. Ancak bu kişilerin çoğu hayata şu an sıfırdan başlamak zorundalar. Çünkü sınıra giderken eşyalarını sattıkları için ve evlerinden çıktıkları için yaşam mücadelesiyle karşı karşıyalar.
Dönen mülteciler çoğunlukla kalan akrabalarının yanlarına yerleşerek kalabalık evlerde yaşamak zorundalar ve bu durum salgın için pek istenen bir durum değildir.
Evlerindeki eşyaları geri döneriz diye satmayan bazı mülteciler ise döndüklerinde ev sahipleri tarafından evlerine girildiklerini, eşyalarına ulaşamadıklarını ve kalacak yerlerinin olmadığını belirtiyorlar.
Özet olarak mülteciler için bir ülkenin sınırından geçtikten sonra başlayan acil ihtiyaçlar şu an için dönen mülteciler içinde geçerli.