top of page
IGAM - Müşterek sunum.png

Hakkımızda

Ä°ltica ve Göç AraÅŸtırmaları Merkezi (Ä°GAM), Türkiye’de iltica ve göç alanında çalışan bağımsız bir araÅŸtırma merkezinin olmamasının doÄŸurduÄŸu boÅŸluÄŸu tamamlamak için; bir grup akademisyen, araÅŸtırmacı, gazeteci ve insani yardım kuruluÅŸu çalışanları tarafından bağımsız ve kâr amacı gütmeyen bir dernek olarak 2013 yılında kurulmuÅŸtur.

KuruluÅŸun amacı; uluslararası mülteci hukuku ve ilkelerinin tüm coÄŸrafyalarda geliÅŸtirilip, yaygınlaÅŸtırılmasına katkıda bulunmak, sözü edilen hukuki kurallar ve ilkelerin Türkiye’de etkili bir ÅŸekilde uygulanmasını saÄŸlamaktır. Konu ile ilgili akademik çalışmalar yapmak, mevcut akademik çalışmaları desteklemek, kamuoyunu bilgilendirmek, eÄŸitimler düzenleyerek aÄŸ kurmak ve derneÄŸin ana faaliyetlerini oluÅŸturmaktır.

​

2020 yılında Ä°GAM koop kooperatifi kuruldu. Bu kooperatif mültecilerin haklarını geliÅŸtirmek amacını taşıyan Ä°ltica ve Göç AraÅŸtırmaları Merkezi’nin (Ä°GAM) öncülüÄŸünde bu alandaki ‘ilk genel amaçlı kooperatif’ olarak kuruldu.IGAM koop, tamamen kurucuların öz kaynaklarıyla, yurtiçi ya da yurtdışı hiçbir fon almadan, bir kamu kurumuna, belediyeye sırtını yaslamadan kurulmuÅŸtur. Bu açıdan, Kooperatif, bir toplum hareketi örgütüdür.

​

Kooperatif 2022 yılına kadar  göçmen ve mülteciler tarafından üretilen eriÅŸte, mantı, sabun gibi ürünler satarak gelirlerini mülteciler için kullandı. Ancak sürdürülebilirliÄŸi yaratmak ve gerçek bir sorun olan istihdam konusunda özelleÅŸtirilmiÅŸ bir hizmet üretmek adına modelini revize etti. Bugün Ä°GAM Kooperatifi kapsayıcı iÅŸletmelerle, mülteci ve göçmen topluluktaki nitelikli iÅŸ gücünü buluÅŸturan bir hizmet kooperatifi. Kooperatif mülteci ve göçmen topluluÄŸun iÅŸ gücü ihtiyaçlarını analiz ederek, kapsayıcı olmayı amaçlayan ÅŸirketlerdeki istihdam açığını kapatan bir eÅŸleÅŸtirme hizmeti sunuyor. Yararlanıcısı olan topluluÄŸa istihdam yolculuÄŸunda yol arkadaÅŸlığı ederken, firmaları mülteci ve göçmen topluluklara yönelik adil ve nitelikli çalışma koÅŸulları yaratma ve sosyal uyum konularında destekliyor. 

bottom of page